Gelshield behandeling tegen osmose

Wat is osmose

Osmose is een chemisch proces waarbij water een reactie aangaat met het polyester in de romp. Bij deze reactie komt een gas vrij wat zich gaat uitzetten in de huid van de romp.

Osmose uit zich door (kleine) blaasjes op de huid van het schip, wat veroorzaakt wordt door de gasvorming. Wanneer u de blaasjes openkrabt komt het gas vrij, het gas heeft een sterke geur wat doet denken aan ammoniak.

Osmose kan plaats vinden doordat de romp van een schip nooit helemaal watervast is, het kan voorkomen dat water zich in de huid van een schip doordringt en daardoor bij het polyester laminaat komt.

De behandeling

In het geval dat behandeling van osmose noodzakelijk is om erger te voorkomen, bieden wij u onze behandelmethode aan die samen met International Yacht Paint (onderdeel van Akzo Nobel) tot stand is gekomen.

De behandeling ziet er als volgt uit:

  • Kaal halen van het te behandelen oppervlak tot het laminaat zichtbaar is, dit heet het schillen van de gelcoat.
  • Als het te behandelen oppervlak bloot ligt, moet het laminaat gedroogd worden. Yacht Service Visser heeft daarvoor een HotVac machine die deze handeling behoorlijk kan bepoedigen. Dit droogapparaat wordt aangebracht op het polyester en onder vacuum en hitte wordt het vocht uit het polyester verdreven.
  • Wanneer het polyester droog is, wordt het oppervlak behandeld met Gelshield, dit is een beschermende laag op basis van Epoxy waardoor vocht geen kans meer krijgt om doorheen te komen.
  • De lagen gelshield worden behandeld met een primer, waarna een aantal lagen verf geplaatst wordt.

Door deze behandeling uit te voeren volgens de richtlijnen van International Yacht Paint, kunnen wij een garantie tegen osmose geven voor de duur van vijf jaar. Deze garantie gaat u met ons, in combinatie met International Yacht Paint, aan.